8 juli 2021

'Als wachtmeester ben ik nog lang niet uitgeleerd'

De 22-jarige Ramonda van der Mast werkt sinds oktober 2020 als wachtmeester bij de grensbewaking op Schiphol. In een interview vertelt Ramonda over haar nog prille KMar-loopbaan en over haar MARVER-lidmaatschap. “Als je als KMar-medewerker met een probleem kampt op het gebied van werk en inkomen of ergens niet uitkomt, dan is het fijn dat je bij een ervaren vereniging terecht kunt voor hulp en advies.”

Wat is jouw functie?
Ik ben wachtmeester bij de KMar. In oktober 2019 ging ik in deze functie werken in de grensbewaking op Schiphol.

Hoe bevalt dit werk?

Zeer goed! Voordat ik hiermee startte, had ik hier een wat ander, algemener beeld van. Ik vind het nóg interessanter dan ik had verwacht. Tijdens mijn werk kom ik in aanraking met reizigers van diverse nationaliteiten. Als wachtmeester probeer ik er in het kader van de grensbewaking achter te komen welk reisdoel iemand heeft. In mijn functie is het belangrijk om goed met mensen te kunnen omgaan. Ik heb in de praktijk al meer geleerd dan tijdens mijn wachtmeesteropleiding. Door het coronavirus kreeg ik gedurende mijn opleiding alleen theoretische uitleg en geen praktijklessen.

Waarom koos je ooit voor de KMar?

Als jong meisje kwam ik samen met mijn familie vaak op Schiphol om op vakantie te gaan met het vliegtuig. Daar zag ik toen altijd marechaussees lopen. Het werk wat zij deden, vond ik stoer en interessant. Later zocht ik uit hoe ik bij de KMar aan de slag kon. Na een opleiding beveiliging en een opleiding coördinator beveiliging ging ik uiteindelijk de wachtmeesteropleiding volgen.

Wat zijn je toekomstige werkambities?

Verschillende KMar-functies lijken me in de toekomst leuk! Zo lijkt het me interessant om mensen op een zorgvuldige manier terug naar hun land van herkomst te begeleiden. Maar ook de begeleiding van criminelen zie ik wel zitten. Uiteindelijk wil ik me aansluiten bij de politiedienst of hondengeleider worden. Vooralsnog blijf ik me als wachtmeester focussen op de grens. Daar ben ik nog lang niet uitgeleerd.

Sinds wanneer ben je MARVER-lid?
Na een voorlichting tijdens mijn opleiding werd ik in december 2019 lid. Ten opzichte van concurrerende bonden had de MARVER bij die voorlichting het beste verhaal te vertellen over haar meerwaarde. Bovendien hoorde ik dat de MARVER de meeste leden had en toen dacht ik: ‘Dat zit wel goed bij die club!’.

Had je ons ooit nodig voor hulp?
Een tijd geleden attendeerde mijn vader me erop dat er mogelijk iets niet klopte aan de loonheffingskorting op mijn loonstrookje. Hierover sprak ik later een MARVER-medewerker op de kazerne. Hij adviseerde me om voor advies te bellen met de vereniging. Via de telefoon kreeg ik snel duidelijkheid over mijn loonheffingskorting.

Wat is voor jou de meerwaarde van onze vereniging?
Als je als KMar-medewerker met een probleem kampt op het gebied van werk en inkomen of ergens niet uitkomt, dan is het fijn dat je bij een ervaren vereniging terecht kunt voor hulp en advies.

Dit interview is eveneens gepubliceerd in de op 3 juli verschenen uitgave van ons bondsmagazine Interventie.

Meer over:
Vereniging