2 april 2020

MARVER Corona Logboek – 2 april 2020

Afgelopen weekend stuurde Defensie zes artsen en twaalf verpleegkundigen naar Gelderse Vallei in Ede, het eerste Nederlandse ziekenhuis waar militair medisch personeel werd ingezet. De 18 militairen volgden maandag een interne opleiding. Dinsdag gingen zij aan het werk op de afdelingen intensive care en spoedeisende hulp. Gelderse Vallei vroeg om militaire hulp na een drastische uitbreiding van het aantal ic-bedden.

Bijna honderd
Deze week gingen in totaal bijna honderd verpleegkundigen en artsen van Defensie aan de slag in ziekenhuizen. Door de coronacrisis was daar een gebrek aan personeel op de intensive care-afdelingen. Eerder werd al bekend dat het leger 65 beademingsapparaten aan ziekenhuizen levert. De 10 militaire artsen en 85 verpleegkundigen versterken nu de gelederen in negen ziekenhuizen.

---------------------------------

Medische faciliteiten
Defensie bekijkt of marineschepen met uitgebreide medische faciliteiten kunnen worden ingezet. Daarbij wordt onder meer gekeken naar inzet in het Caribisch gebied. Medische planners van Defensie zijn al langer aan het werk in Brabantse ziekenhuizen. Ze helpen daar bij de herverdeling van patiënten over andere ziekenhuizen elders in Nederland. Ook bieden planners het ministerie van Volksgezondheid ondersteuning bij de aanpak van de coronacrisis.

Reis afgebroken
Onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn breekt eind deze week haar reis vlakbij Schotland af. Een aantal van de 58 bemanningsleden heeft of had namelijk het coronavirus. Op 29 maart zijn 15 militairen met milde griepverschijnselen getest om te kunnen beoordelen of zij door het virus antistoffen hadden aangemaakt. Dat bleek bij 8 van hen het geval. De onderzeeboot vaart van Schotland naar Den Helder en daar komt deze week een abrupt einde aan. Dat is twee weken eerder dan werd aangenomen. De bemanning gaat in quarantaine om verdere besmetting te voorkomen.

Meer over:
Coronalogboek