20 december 2021

Lukas Veltema: ‘Blij met snelle en deskundige hulp van MARVER’

De 31-jarige Lukas Veltema is groepscommandant beveiligingstaken bij de Brigade Objectbeveiliging. In dit interview vragen we Lukas naar zijn veelzijdige werk als groepscommandant en naar de belangrijkste reden waarom hij elf jaar geleden lid werd van de MARVER. “Elke keer ben ik weer positief verbaasd hoe snel en deskundig de medewerkers van de MARVER je doorverwijzen naar de juiste afdeling en je vervolgens te woord staan en antwoord geven.”

Wat zijn je functie en dagelijkse werkzaamheden?
Ik ben sinds februari 2019 groepscommandant beveiligingstaken bij de Brigade Objectbeveiliging in Den Haag. Ik stuur dagelijks collega’s aan tijdens hun beveiligingstaken bij Koninklijke objecten en bijvoorbeeld bij het Catshuis. Ik coach en ondersteun marechausseebeveiligers die nog aan het begin van hun carrière zijn staan. Als groepscommandant houd ik me bezig met de ontwikkeling van hun competenties en waarborg ik hun proces van een startbekwame naar een vakbekwame marechausseebeveiliger.

Wat zijn jouw mooiste werkuitdagingen?
De Brigade Objectbeveiliging is een dynamisch brigade. Als groepscommandant heb ik de mogelijkheid om mijn leiderschap te trainen. Dit is uitdagend, omdat het niet zomaar iets is wat je uit een boekje kunt oppikken en uitvoeren. Leiderschap moet je ervaren en in de praktijk toepassen. Het is een vakgebied waarin je nooit bent uitgeleerd. Mijn dagelijkse werk is afwisselend. Het ene moment denk ik mee over een beveiligingsplan, het andere moment voer ik een introductiegesprek met een startende marechausseebeveiliger en weer een ander ogenblik zet ik me in bij calamiteiten.

Je bent net in de MC gekozen. Hoe ga je jouw rol van MC-lid invullen?

Omdat ik veel betrokkenheid voel met collega’s en het allerbeste wil realiseren voor iedereen, vond ik dat ik iets constructiefs moest gaan doen naast mijn vaste werk. Daarom besloot ik me kandidaat te stellen voor de MC en gelukkig ben ik verkozen. Eerder was ik altijd iemand die verbaal nogal fel uit de hoek kon komen. Een collega-wachtmeester deed me een tijd geleden beseffen dat onverbloemd kritiek leveren niet constructief is en dat het belangrijk is om je mening positief-kritisch te ventileren. Als MC-lid wil ik dus graag zo personeelsproblemen onder de aandacht brengen en samen met anderen oplossen. Als ik ook maar een klein steentje kan bijdragen om het werk van collega’s leuker of gemakkelijker te maken, dan is mijn doel bereikt.

Wanneer & waarom werd je MARVER-lid?

Tijdens mijn marechaussee-opleiding in 2010 werd ik lid. Ik woonde toen een mooie voorlichting van de MARVER bij en die overtuigde me ervan dat dit de juiste bond was om mij te ondersteunen en informatie te verschaffen over diverse personeelszaken.

Had je ons ooit nodig voor hulp?
Ja ik heb de afgelopen jaren een aantal keren informatie bij de MARVER opgevraagd over mijn eigen rechtspositie en ook die van collega’s. Elke keer was ik weer positief verbaasd hoe snel en deskundig de medewerkers van de MARVER je doorverwijzen naar de juiste afdeling en je vervolgens te woord staan en antwoord geven. Deze ervaringen kwamen overeen met de positieve indruk die ik elf jaar geleden al kreeg na de MARVER-voorlichting tijdens mijn opleiding.

Dit interview staat op de achterpagina van de op 18 december verschenen editie van ons ledenmagazine Interventie.

Meer over:
Vereniging