23 december 2016

Nachtdienstrecept: pompoenstamppot met paddenstoelen

Champignons zijn de meeste bekende eetbare paddenstoelen maar er zijn ook tal van andere soorten verkrijgbaar zoals shiitake en cantharellen. Pluk ze liever niet zelf in het bos, want niet alle paddenstoelen zijn eetbaar en de kans op een giftige soort is erg groot. Paddenstoelen rekenen we tot de groenten, maar eigenlijk zijn ze dat niet. Het zijn de vruchten van schimmels die onder de grond groeien.

Paddenstoelen kun je goed variëren met groente. Ze bevatten ook veel vezels, vitamine B2, kalium en foliumzuur. Vaak wordt gedacht dat paddenstoelen vlees kunnen vervangen in een maaltijd, maar daar bevatten ze net te weinig eiwit voor. Ook is het ijzergehalte te laag. Dus niet een optimale vleesvervanger maar wel een heerlijke variatie op groente.

Mix & Match
De neutrale smaak van paddenstoelen zorgt ervoor dat ze goed combineren in veel gerechten zoals door de pasta of risotto. Of lekker pikant gemarineerde champignons door de salade. Je kunt ze zelfs vullen, zoals zo’n reuze portobello.

Tip voor een fitte nachtdienst
Als je bezig bent met pompoen is het een goed idee om ongeveer 250 g extra pompoen in blokjes te snijden. Fruit de blokjes aan in een half gesnipperd uitje, een halve theelepel kerriepoeder, een snufje cayennepeper en een snufje kaneelpoeder. Blus af met een halve liter bouillon naar keuze en pureer de pompoen als deze gaar is. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Neem een kop soep mee in een thermosfles naar je werk.

Pompoenstamppot met gebakken paddenstoelen en spekjes (4 personen)
Ingrediënten

- 300 g kruimig aardappels of zoete aardappel, geschild en in blokjes
- 750 g pompoenblokjes
- scheutje olie
- 300 g paddenstoelen of champignons in reepjes of stukjes gesneden
- 150 g gerookte spekreepjes
- 1 teentje knoflook, uitgeknepen
- 1 el roomboter
- 150 g zachte verse geitenkaas
- 4 el pijnboompitten, geroosterd
- 1 takje platte bladpeterselie, fijngehakt

Zo maak je het klaar

- Zet de aardappels op in een pan met water en eventueel een snuf zout. Kook de aardappels 10-12 minuten en voeg er vervolgens de pompoenblokjes aan toe. Als je voor de zoete aardappel kiest dan kun je 5-7 minuten kooktijd aanhouden voordat je de pompoen toevoegt.

- Bak in een scheutje olie de paddenstoelen of champignons, spekjes en knoflook bruin. Zet dit even apart.

- Giet (vang wat kookvocht op) de aardappel en pompoen als ze goed gaar zijn af en stamp met de boter, de geitenkaas, een snufje zout en een draai peper tot een grove stamppot. Als je de stamppot te droog vindt, kun je een scheutje kookvocht toevoegen.

- Verdeel de paddenstoelen over de stamppot en bestrooi met de pijnboompitten en wat peterselie.

Meer over:
GVW
BVJ