21 april 2016

Oproep aan Kabinet: Los het AOW-gat op!

Op donderdag 21 mei wordt in de Tweede Kamer gesproken over het AOW-gat voor militairen. Er is een voorlopige voorziening, maar deze noodoplossing lost het AOW-gat voor militairen bij lange na niet op. Daarom roept de Marechausseevereniging de Minister en de Tweede Kamerleden via een flyeractie in de Tweede Kamer op om het Kabinet te bewegen nog dit jaar werk te maken van een goede structurele oplossing.

Het Kabinet heeft enkele jaren terug in haar besluitvorming rond de ophoging van de AOW volstrekt géén rekening gehouden met militairen. Terwijl militairen niets te kiezen hebben; zij moeten met verplicht leeftijdsontslag. Daardoor zijn de financiële gevolgen van het AOW-gat voor hen in feite véél groter. Dat is onacceptabel.

Voorlopige voorziening AOW-gat
Vakbonden en werkgever hebben een voorlopige voorziening voor het AOW-gat getroffen. Maar door fiscale wetgeving blijft er een flink financieel gat in de portemonnee van militairen bestaan. De fiscus wil dat probleem niet oplossen, aldus minister Hennis. De kosten van deze voorlopige voorziening zijn voor 2015 en 2016 27,9 miljoen euro en zijn betaald uit de arbeidsvoorwaardenruimte. Duidelijk is dat de kosten voor deze voorziening voor militairen tot en met 2024 oplopen tot een totaalbedrag van 467,8 miljoen euro. En we weten allemaal dat het er met de begroting van Defensie niet best voor staat. We vinden óók dat de arbeidsvoorwaardenruimte binnen Defensie niét bedoeld is om problemen die door het Kabinet zijn veroorzaakt op te lossen.

Het Kabinet moet betalen
Het Kabinet heeft het probleem met het AOW-gat voor militairen veroorzaakt. Wij vinden dan ook dat het Kabinet dit probleem structureel moet oplossen. De AFMP roept minister Hennis en de Tweede Kamer commissie van Defensie op álles in het werk te stellen om te zorgen dat het Kabinet die structurele oplossing dit jaar regelt. Dat doet de MARVER aan de hand van een flyeractie voor de ingang van de Tweede Kamer. Het Algemeen Overleg begint om 20.00 uur. We houden u op de hoogte rond dit onderwerp; houd onze website in de gaten!