6 oktober 2020

Oproep: Meld klachten door zware vesten

Diverse eenheden binnen de Koninklijke Marechaussee dragen al sinds enkele jaren gedurende de dienst zware kogelwerende vesten. Voornamelijk bij eenheden belast met bewaken en beveiligen, Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart (GBB) en Hoog Risico Beveiliging (HRB), gebeurt dit langdurig. Inmiddels zouden er wel instructies zijn gegeven over de duur dat dit vest mag worden gedragen. Dit laat onverlet dat veel collega’s inmiddels lichamelijke klachten hebben opgelopen aan o.a. de rug en de knieën. Volgens de MARVER zijn de Koninklijke Marechaussee en de werkgever Defensie verantwoordelijk en aansprakelijk voor de gevolgen van deze lichamelijke klachten.

We krijgen bij de MARVER ook geluiden binnen dat collega’s bang zijn om hun lichamelijke klachten te melden, omdat hen wordt verteld dat dit kan leiden tot dienstongeschiktheid en dus tot verlies van hun baan. Dit lijkt misschien op korte termijn een goede oplossing, maar dat is het niet. Deze lichamelijke klachten kunnen op de lange termijn namelijk alsnog leiden tot dienstongeschiktheid. De termijn om de werkgever hiervoor aansprakelijk te stellen is dan al lang verlopen. Hierdoor kan het verband tussen je ongeschiktheid en het dragen van de zware vesten niet meer worden aangetoond en heb je dus helemaal nergens recht op.

Verjaringstermijn
Bovendien geldt er een verjaringstermijn. Vanaf het moment dat je fysieke beperkingen krijgt en je weet dat deze klachten zijn ontstaan door toedoen van Defensie, heb je vijf jaar de tijd om aansprakelijk te stellen. Ben je buiten deze termijn, dan kan Defensie je claim afwijzen. Heb je op dit moment klachten, maar weet je nog niet of deze vanzelf zullen overgaan? Ook dan moet je tijdig aan de bel trekken. Dat kan eventueel met een stuiting van de verjaring.

Rechten
Omdat de zware vesten al enkele jaren worden gedragen, roepen we onze leden op om zich te melden met deze klachten. Het hoeft niet per se te betekenen dat je dienstongeschikt bent, maar we kunnen dan in elk geval je rechten op langere termijn veiligstellen. Uiteraard kan dit niet zomaar als je uit eigen beweging tegen de voorschriften in het vest te lang of niet goed hebt gedragen, maar we raden ook dan aan om dit te laten beoordelen door onze juristen. Blijf er in elk geval niet mee rondlopen. Je lichaam moet echt nog langer mee!

Heb je klachten? Meld dit dan via ons e-mailadres: info@marver.nl.

Meer over:
AVW