5 januari 2021

Gratis hulp met je belasting

De Marechausseevereniging kijkt terug op een bewogen belastingseizoen 2020. Tijdens de coronacrisis hebben we veel leden gelukkig wel online kunnen helpen. Als lid van de MARVER kun je ook in 2021 terugvallen op de gratis belastingservice van de FNV. De belastingdeskundigen van de FNV bieden je hulp bij het invullen van je jaarlijkse belastingaangiften en toeslagen.

De Marechausseevereniging kijkt terug op een bewogen belastingseizoen 2020. Tijdens de coronacrisis hebben we veel leden gelukkig wel online kunnen helpen. Als lid van de MARVER kun je ook in 2021 terugvallen op de gratis belastingservice van de FNV. De belastingdeskundigen van de FNV bieden je hulp bij het invullen van je jaarlijkse belastingaangiften en toeslagen.

We weten nog niet precies hoe onze hulp er dit jaar precies zal uitzien. Kunnen we je aangifte weer fysiek invullen of zullen we dit net als in 2020 weer grotendeels digitaal doen? Onze invullers zijn in 2021 in elk geval gestart met de cursussen, die ook deze keer volledig digitaal worden gegeven.

Onder voorbehoud: als MARVER-lid kun je vanaf februari 2021 via www.afspraakmakenfnv.nl een afspraak maken om je belastingaangifte te laten verzorgen door een van de 4000 deskundige vrijwilligers. Zoek een invullocatie bij jou in de buurt en klik op het blauwe icoon ‘afspraak maken’. Wil je telefonisch een afspraak maken? Geef dan aan dat je lid van onze bond bent. Mogelijk moet je lidnummer worden gecontroleerd. Let op: de aangifte kan alleen worden verzorgd als je een machtigingscode hebt!

Voor speciale aangiften, zoals bij overlijden of het wijzigen van je hypotheek en/of bij problemen kun je contact opnemen met de MARVER-commissie Belasting. Mail of bel (085-9023967) hiervoor met Bert Weeren van deze commissie.

Buitenland
Woon of werk je in het buitenland? Ook dan kan de MARVER je helpen bij het invullen van je aangifteformulier. Je moet je hiervoor wel even op tijd opgeven.

Vul je zelf je aangifte in? Denk dan aan de gewijzigde regeling rond de loonheffingskorting. Verder worden het belastingtarief over AOW en eventuele inkomsten in bijvoorbeeld Duitsland, vastgesteld op basis van het wereldinkomen. Dat betekent niet dat je dubbel belasting betaalt.

De West en andere locaties: Bert Weeren (bweeren@afmp.nl)
Bronbeek: d.t.v. Cdt. Bronbeek
Münster: Noud van Kesteren (ajs.v.kesteren@mindef.nl)
Seedorf en omgeving: Theo Vonk (teetvonk@hotmail.com)
Blomberg en omgeving: Jan Stadman (afmp-pa-blomberg@vollbio.de)
Ramstein en omgeving: Hans Rombouts (hansrombouts@telenet.be)

Machtigingscode (wachtwoord voor buitenland)

De belastingservice van de FNV kan je alleen helpen als je de machtigingscode meeneemt die je hebt ontvangen van de Belastingdienst/DigiD. Leden die hun aangifte 2019 hebben doorgegeven via Belastingservice FNV, krijgen de machtigingscode eind januari/begin februari 2021 automatisch van de Belastingdienst. Ontvang je deze code niet of heb je je aangifte 2019 niet door Belastingservice FNV laten invullen? Dan moet je de machtigingscode aanvragen bij de Belastingdienst/DigiD.

Wil je hulp bij het aanvragen van toeslagen? Dan moet je eveneens een machtigingscode (toeslagen) aanvragen.

Beveiliging: als je de aangifte verzorgt met je DigiD word je mogelijk nu al gevraagd om de SMS-authenticatie te gebruiken. Daarnaast zal de oude Microsoftbrowser IE 11 niet meer werken.

Machtigingscode
Lees via deze link hoe je een machtigingscode en/of toeslagen kunt aanvragen voor jezelf en je partner.

Vul je zelf je aangifte in?
Maak je geen gebruik van onze belastingservice en vul je zelf de online aangifte in? Let dan goed op! De afgelopen jaren zijn we vaak benaderd voor het antwoord op de vraag onder het kopje aanvullende vragen) ‘Niet (volledig) verzekerd voor volksverzekeringen (AOW, ANW en WLZ) of Zorgverzekeringswet (ZVW). Dit komt voor als u (ook) in het buitenland werkt.’

Als je deze vraag met ‘ja’ beantwoordt, dan krijg je verschillende vervolgvragen. Eén daarvan gaat over de militair en premiebetalingen. Een aantal van onze collega’s heeft zichzelf daarvan vrijgesteld. Het resultaat was dat ze een fiks bedrag terugkregen. Maar na enige tijd werd tijdens een controle vastgesteld dat zij niet aan de gestelde voorwaarden voldeden. Zij moesten het eerder teruggekregen bedrag inclusief rente terugbetalen.

Als militair moet je altijd verschillende premies betalen, ook als je in het buitenland bent geplaatst en/of op uitzending bent. In bijna alle situaties dien je deze vraag dus niet aan te vinken en/of in te vullen.