7 februari 2018

CAO-afspraak solliciteren naar hogere rang direct van kracht

Wil je solliciteren op een functie met een naasthogere rang? Dat kan nú al volgens de afspraken uit het laatste CAO-akkoord. Daarin hebben de werkgever en de defensiebonden opgenomen dat je niet meer hoeft te wachten tot het laatste jaar van je functieduur. Deze afspraak is vanaf 1 januari 2018 al van kracht.

Als militair word je voor een bepaalde tijd geplaatst op een functie. Meestal is dat drie jaar, soms langer. Wil je solliciteren naar een ander functie? Dat kan pas in het laatste jaar van de (verlengde) plaatsingsduur. Tenzij je wilt solliciteren op een functie met een naasthogere rang. Dan hoef je niet te wachten tot het laatste jaar, maar ben je direct beschikbaar.

Deze wijziging moet formeel nog verwerkt worden in het AMAR en dat kost even tijd. Tot die tijd is de afspraak dat Defensie handelt alsof die wijziging al verwerkt is. Oftewel, vanaf 1 januari 2018 geldt dat je bij een sollicitatie naar een functie met naasthogere rang, niet mag worden afgewezen omdat je nog niet beschikbaar bent. Krijg je toch zo’n afwijzing, neem dan direct contact met ons op.

Dit betekent overigens niet dat de andere spelregels rondom de sollicitatieprocedure zijn veranderd. Je moet natuurlijk nog steeds voldoen aan de eisen die nodig zijn voor de functie. Ook kan het zo zijn dat bij gelijke geschiktheid ‘horizontaal voor verticaal’ gaat. Oftewel, dat iemand die de rang al heeft, verkozen wordt boven de kandidaat die bevorderd zou moeten worden. Hierop zou je dus alsnog afgewezen kunnen worden. Twijfel je aan de redenen van je afwijzing, neem dan ook even contact met ons op.

Meer over:
SOD
C&R