26 juni 2015

Geachte heer Rutte, is dit uw waardering?

Als premier dient u de belangen van alle Nederlanders. Ik ben veteraan en heb de veiligheid van alle Nederlanders gediend. Geld is daarbij nooit mijn drijfveer geweest. Opkomen voor mensen in een kwetsbare situatie wel. De waardering die ik daarvoor kreeg was voor mij voldoende. Jaarlijks bezocht ik dan ook trots de Veteranendag. Dat ligt dit jaar anders.

Nu ik 65 ben geworden, voel ik me door de politiek opeens sterk afgewaardeerd. U weet, het militaire vak stelt hoge fysieke en mentale eisen. Daarom wordt de militair op 60-jarige leeftijd om functionele redenen ontslagen. En daarom ontving de gewezen militair eerder altijd een overbruggingsuitkering tot aan de AOW.

Tot voor kort. Uw kabinet heeft de AOW-leeftijd verhoogd maar weigert om de overbruggingsuitkering van de gewezen militair door te laten lopen tot aan de nieuwe AOW-leeftijd. Hierdoor ontstaat een maandelijks gat in mijn inkomen van 700 euro. Ik heb mij hier niet op kunnen voorbereiden. Gedwongen leef ik nu uiterst sober, soms moet ik zelfs geld lenen bij mijn kinderen.

Dit voelt niet als waardering. Niet bij mij en niet bij mijn vele collega’s. U zult zeggen dat een oplossing in de maak is aan de arbeidsvoorwaarden onderhandelingstafel van Defensie. Als daar voldoende geld beschikbaar zou zijn, zou ik dit willen geloven. Maar met de huidige Defensiebegroting kan men de krijgsmacht van vandaag en morgen al niet eens meer fatsoenlijk laten draaien.

Nu voel ik mij zelf in een kwetsbare positie en vraag ik aan u om op te komen voor mij. Laat mij graag voelen dat u ook mijn premier bent en uw waardering oprecht is.

Uw veteraan

Meer over:
BVJ