Sven Schuitema Voorzitter

Influencer

Als je bezopen je auto in de kreukels rijdt, je achtervolgd wordt door de politie en je vervolgens met geweld wordt aangehouden, dan krijg je aandacht. Over het algemeen alleen van Justitie. Misschien een klein artikeltje in het lokale krantje. Tenzij je natuurlijk een vader hebt die BN’er is en je honderdduizenden volgers hebt op Instagram. Dan haal je zo’n beetje alle media. Dit is natuurlijk niet heel positief, maar men vergeet snel. Dus als je dan een nieuw programmaatje mag presenteren, dan ben je welkom bij alle talkshows. Heel positief natuurlijk. Ook voor je banksaldo.

Als je een beetje kunt zingen en 1 miljoen volgers hebt op Instagram, dan is zo’n pandemie natuurlijk een bedreiging voor je inkomsten. Heel vervelend als je gewend bent te winkelen in de PC Hooftstraat in Amsterdam en een auto rijdt ter waarde van een bedrag waarvoor een normaal mens een hypotheek moet afsluiten. Dan kan je natuurlijk gewoon heel hard roepen dat je niet meer mee doet aan de maatregelen ter bestrijding van de pandemie. Dat je vervolgens niet behoorlijk kunt uitleggen waarom je niet meedoet, maakt dan niet uit. Je bent al uitgenodigd voor de talkshows en je hebt het nieuws al de hele dag gehaald. Zelfs de ochtendkranten pikken het nog op de volgende dag en ook internationaal heb je de aandacht. Ach ja, negatieve aandacht is ook aandacht! Op lange termijn legt dat geen windeieren.

Zo maar een voorbeeld van twee jonge mensen die alle schijnwerpers op zich gericht weten te krijgen door simpelweg iets doms te doen. De namen zet ik er niet bij. Zij krijgen al aandacht genoeg.

Je kunt jezelf ook als jongere aanmelden bij Defensie. Natuurlijk ook voor de spanning, maar ook omdat je iets wil betekenen voor anderen. Omdat je het belangrijk vindt te werken aan vrede en veiligheid overal ter wereld. Je wil mensen helpen die alles kwijt zijn geraakt na een orkaan. Je vindt het belangrijk dat in Afghanistan ook meisjes naar school kunnen. Je bent gemotiveerd om het verschil te maken tussen leven en dood als je als marechaussee iemand reanimeert. Het is belangrijk dat iemand die handgranaat weghaalt in de publieke ruimte. Zo zijn er genoeg voorbeelden van jonge mensen die wel het verschil maken.

En als je arbeidsvoorwaarden als defensiemedewerker steeds verder achterblijven bij de rest van de maatschappij, dan vraag je daarvoor aandacht. Het is immers van maatschappelijk belang dat we goed nadenken over hoe we onze militairen en burgers bij Defensie behandelen. Zij zijn namelijk onze laatste redding. Als zij het probleem niet meer kunnen oplossen, dan kan niemand het. Heel belangrijk! Dat wordt dus straks avonden lang talkshows afstruinen om daar het verhaal van het defensiepersoneel te vertellen. Er zal publieke verontwaardiging zijn dat we zo met onze mensen bij Defensie om gaan! Kranten publiceren achtergronden over dit onderwerp. Hoe heeft het zover kunnen komen! Dat wordt een drukke winter. Tenzij een influencer natuurlijk weer wat doms gaat doen of roepen. Dat is namelijk veel belangrijker!