14 mei 2024

MARVER eert oorlogsslachtoffers en staat stil bij bevrijding

Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2024 stonden de MARVER en haar zusterbond AFMP net als de rest van Nederland met veel eerbied stil bij alle burgers én militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen bij oorlogssituaties of bij vredesoperaties ergens in de wereld. Wij eerden hen door deze dag een krans te leggen gedurende de Nationale Militaire Dodenherdenking op Militair Ereveld Grebbeberg en bij de dodenherdenking op Nationaal Ereveld Loenen. MARVER-voorzitter Sven Schuitema deed dit namens beide bonden op eerstgenoemd ereveld te Rhenen en AFMP-secretaris Pauline de Casparis legde een krans in Loenen. Natuurlijk lieten beide bonden ook de viering van de bevrijding van ons land op 5 mei niet aan zich voorbijgaan.

Op Bevrijdingsdag was Ruud Bergsma, voorzitter van onze zusterbond AFMP, present bij de Veteranenbijeenkomst in Leeuwarden. Deze groots opgezette bijeenkomst met diverse sprekers in een flinke tent kon rekenen op de belangstelling van veteranen vanuit alle OPCO’s. Zij grepen de gelegenheid aan om met elkaar van gedachten te wisselen over uiteenlopende veteranenonderwerpen, om hun gevallen kameraden eer te bewijzen én uiteraard om uitgebreid stil te staan bij de bevrijding van Nederland. Het dagprogramma werd traditietrouw afsloten met een Indische maaltijd.  

Goede gesprekken

“Tijdens de Veteranenbijeenkomst heb ik onder andere goede gesprekken gevoerd met veteranen, die in het verdere of recente verleden een posttraumatische stressstoornis, ofwel PTSS, opliepen,” zo blikt Ruud terug. “Zij hebben veel steun aan hun hulphond die ook in Leeuwarden aan hun zijde stond. Bovendien kunnen zij gelukkig rekenen op de hulp en deskundigheid van de nuldelijnshulpverlening en de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg. Het is wel triest om persoonlijk van hen te horen dat zij met hun PTSS-klachten geregeld op het nodige maatschappelijk onbegrip stuiten. Dit onbegrip triggert natuurlijk de nodige negatieve emoties en de brandende vraag waarom zij niet worden begrepen. Lang niet iedereen lijkt anno 2024 te beseffen hoe groot de fysieke én emotionele impact kan zijn van een militaire missie.”

Netwerk Veteranen FNV
Het Netwerk Veteranen FNV, waarmee de MARVER en de AFMP al jarenlang nauw samenwerken om de belangen van veteranen optimaal te kunnen behartigen, besteedde natuurlijk ook volop aandacht aan de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en aan Bevrijdingsdag een dag later. Zo nam een bestuurslid van dit netwerk deel aan de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam en gaf een andere vertegenwoordiger acte de présence bij de traditionele 5 mei-viering in Wageningen. Via deze link kun je lezen welke activiteiten het Netwerk Veteranen FNV nog meer ontplooide op 4 en 5 mei 2024.   

Een sfeerimpressie van de Nationale Militaire Dodenherdenking op Militair Ereveld Grebbeberg vind je via deze YouTube-link (MARVER-voorzitter Sven Schuitema te zien na ca. 1 uur en 9 minuten) Bekijk hier (AFMP-secretaris Pauline de Casparis te zien na 1 uur en 26 minuten) een verslag van de dodenherdenking op Nationaal Ereveld Loenen.