Sven Schuitema Voorzitter

Sommige dingen veranderen nooit

Het einde van de pandemie is als het goed is in zicht. Laten we hopen dat we in de toekomst kunnen terugkijken op 2021 als het laatste jaar van deze crisis. Een historische gebeurtenis met veel leed. Maar het heeft ook de ruimte geboden om goed te kijken naar de toekomst en hoe we de zaken anders zouden willen zien of doen en waarderen.

Hoe kijken we bijvoorbeeld tegen mensen aan die werken in essentiële beroepen, zoals marechaussees? Een vraag die veel mensen in de samenleving stelden en de meerderheid hetzelfde beantwoordde. Gelukkig positief ten aanzien van mensen in deze beroepen. Helaas is er ook een minderheid die daarover anders denkt. Aan die minderheid besteed ik dan ook maar twee regels in deze blog. De laatste twee.

Een journalist van een bekende krant vroeg mij laatst of de Koninklijke Marechaussee de komende drukte in 2021 op Schiphol wel aan kan en of we weer rijen kunnen verwachten voor de paspoortcontrole. Een goede en logische vraag waarop ik in 2019 direct antwoord had kunnen geven. Nu de wereld toch best wel veranderd is, kostte het mij even wat meer tijd. Want, waar gaan we heen? Begin 2020 hebben we met zijn allen gedwongen een andere afslag genomen en we weten nu niet hoe de bestemming eruit ziet.

Veel mensen en organisaties hebben de pandemie ook benut om invloed uit te oefenen op de bestemming. Aan de ene kant is het gelukt om de KLM en daarmee Schiphol financieel te ondersteunen en aan de andere kant probeert men de luchtvaart een halt toe te roepen. De luchtvaart is volgens een aantal mensen immers de verspreider geweest van het virus. Het doet mij denken aan een piloot die zijn passagiers wijsmaakte dat als zij links naar buiten keken zij de opgravingen van een oude Romeinse luchthaven konden zien. Je kunt mensen van alles wijsmaken. Als het coronavirus door de luchtvaart is verspreid, dan geldt dit vast ook voor ‘de pest van Justinianus’ in het Romeinse Rijk in de 6e eeuw na Christus. Of voor ‘de Zwarte Dood’ van 1330. Feiten lijken er immers steeds minder toe te doen. Voorspellingen worden er wel veel gedaan. Mijn voorspelling is dat als de hele wereld opengaat mensen weer volop gaan reizen. Nu vooral Europese bestemmingen open zijn, zal het met de rijen voor de paspoortcontrole meevallen, want binnen de EU vindt er geen controle plaats. Ook wel eens fijn voor de verandering.

Als de rijen er in de zomer van 2022 weer staan, dan is dat voor de verandering eens een goed teken. De pandemie is in dat geval echt voorbij. Het is dan wel zaak dat de Koninklijke Marechaussee over voldoende capaciteit gaat en vooral blijft beschikken. Voor dat laatste is het handig als je marechaussees ook goed beloont ten opzichte van ‘de markt’ om uitstroom te beperken. Het laatste voorstel van de werkgever Defensie biedt daarvoor helaas niet zoveel hoop. Sommige dingen veranderen helaas nooit.

Deze blog is ook gepubliceerd in de op 3 juli verschenen editie van Interventie.