7 juli 2021

Krijg jij verschuivingstoelage bij late roosterwijziging?

De Marechausseevereniging krijgt regelmatig de vraag van leden of zij na een lastminute wijziging van hun werkrooster aanspraak maken op de verschuivingstoelage. Op de werkvloer wordt het bestaan van deze toelage kennelijk vaak stilgehouden. Als leden voldoen aan twee specifieke criteria in artikel 5B van de Regeling vergoeding voor overwerk, onregelmatigheid, beschikbaarheid en bereikbaarheid (VROB), kunnen zij hier zeker op rekenen.

Het allereerste criterium is dat iemands rooster moet zijn gewijzigd in opdracht van zijn of haar commandant. Aanvullend hierop dient de commandant deze opdracht binnen 72 uur vóór de desbetreffende voorschoven dienst te hebben gegeven. Buiten die 72 uur mag er niet zomaar een roosterwijziging worden doorgevoerd en geldt normaal gesproken het criterium dat het rooster 28 dagen van tevoren aan je bekend moet zijn gesteld.

Afwijkende uren
Bovendien wordt de verschuivingstoelage alleen uitgekeerd voor alle van jouw rooster afwijkende uren; niet voor overwerkuren die tijdens de uitvoering van een geplande dienst ontstaan. Ook kun je geen vergoeding tegemoet zien als je zelf om een roosterwijziging hebt gevraagd. Voldoet jouw roosterwijzing aan de twee genoemde criteria en aan de aanvullende voorwaarden? Dan kun je rekenen op een verschuivingstoelage van op dit moment 51,57 euro per verschoven dienst.

Stilzwijgen
Door het huidige stilzwijgen rond de verschuivingstoelage vissen nog te veel leden achter het net, terwijl zij regelmatig worden geconfronteerd met lastminute roosterwijzigingen. Daarom raden wij hen aan om hun werkgever in voorkomende gevallen te wijzen op het bestaan van de twee in artikel 5B van de VROB vastgelegde criteria.