4 april 2023

‘Dankzij mijn lidmaatschap sta ik er nooit alleen voor’

Romano Charité (25) is als Marechaussee der 1e klasse actief als medewerker Arrestantenzorg van de afdeling Arrestantenzorg, -Transport en Parketondersteuning (ATP), onderdeel van de Brigade Operationele Service en Support. Zes jaar terug werd hij MARVER-lid. Wij vragen hem naar zijn werk en naar de meerwaarde van het lidmaatschap van onze bond.

Waaruit bestaat jouw werk? 
Ik houd me bezig met de humane insluiting, verzorging en bewaking van arrestanten op en rond Schiphol. Het gaat bijvoorbeeld om bolletjesslikkers die zo geld of drugs proberen te smokkelen. Ook verzorg ik samen met collega’s het transport van arrestanten naar het Justitieel Complex Schiphol, richting de Koningin Máximakazerne als zij langer moeten vastzitten of naar de rechtbank in Haarlem als hun zaak voorkomt. Verder ben ik betrokken bij de parketondersteuning van het JCS. Zo bewaken we de orde in de rechtszaal op Schiphol. Een andere taak is de beveiliging van rechtszaken met een verhoogd risico, zoals het Marengo- en het MH17-proces.

Wat vind je de mooiste aspecten van jouw baan?
De veelzijdigheid hiervan vind ik leuk en belangrijk. Er zijn niet zoveel werkplekken bij de KMar waar je zoveel dingen kunt doen op één dag. Ik vind het bovendien boeiend om van begin tot eind betrokken te zijn bij de aanhouding, verzorging en bewaking van een arrestant. Mijn werk is vaak pittig. Ik kan wel drie boeken volschrijven met alles wat ik heb meegemaakt.

Wat zijn je ambities?
In september ga ik eerst de wachtmeesteropleiding volgen en daarna is de kans groot dat ik eerst bij de paspoortcontrole terechtkom. Later hoop ik bij de politiedienst op Schiphol te gaan werken. Misschien word ik uiteindelijk rechercheur bij de KMar of instructeur bij het KMar-opleidingscentrum. Ik ben een enthousiast type, dat nooit is uitgeleerd en zich voortdurend wil blijven ontwikkelen.

Wanneer & waarom werd je lid?
Zes jaar geleden tijdens mijn basisopleiding besloot ik lid te worden. Na een voorlichting van verschillende bonden koos ik bewust voor de MARVER. Ik herinner me dat een wervingsmedewerker van de MARVER een goed verhaal met de nodige luchtigheid en humor vertelde over de meerwaarde van het lidmaatschap. Mijn keuze was toen snel gemaakt.

Wat is voor jou de meerwaarde van de MARVER?
Dankzij mijn lidmaatschap heb ik het gevoel dat ik er als marechaussee bij vragen of problemen nooit alleen voorsta.

Schakelde je ons al eens in voor hulp?
Jazeker, de afgelopen jaren heb ik een paar keer een vraag via telefoon en e-mail gesteld aan de MARVER. Toen mijn zus trouwde wilde ik bijvoorbeeld weten of ik een eerstegraads familielid was, dat hierdoor recht had op een vrije dag. Dat bleek helaas niet het geval. Op alle vragen die ik stelde, kreeg ik snelle en goede antwoorden van de MARVER.

Dit interview is in verkorte variant geplaatst op de achterpagina van de op 31 maart verschenen uitgave van ons ledenmagazine Interventie. De complete uitgave van Interventie kun je ook lezen via onze website en onze ledenapp.

Meer over:
Vereniging